Esküvőre DJ?

Esküvőre DJ?
Lakodalomba Lemezlovas! De miért is?
 
Ezeket a gondolatokat először 1999-ben fogalmaztam meg ... (akkor kérdezték meg tőlem először, hogy miért dolgozom dj-ként egy lakodalomban ... és rögtön hozzátették, hogy lakodalom csak zenekarral az igazi) ...persze azóta sok szolgáltató másolta a gondolataimat és magáénak mondja de csak csúsztatnak
 
Elöljáróban ezt jegyezzük meg : A lemezlovasság egy foglalkozás, komoly dolog szórakoztatni sok vendéget, főleg egy megismételhetetlen napon. A Dj önállóan gondolkodó, zenei műsort szerkesztő dolgozó, van saját műsora, tudja, hogy mit, mikor és miért játszik le, hogyan építi fel a hangulatot, azt hogyan tartja szinten, hogyan építi bele a műsorába a megrendelővel előre egyeztetett néhány kívánság zenét.
A Dj nem zenegép, a lakodalmi zenés műsor pedig nem egy folyamatos kívánságműsor. Nem fog olyan kívánságot teljesíteni, ami nem illik a műsorba, vagy az éppen aktuális zenei blokkba. És főleg nem azonnal. Mindezeknek meg van az oka : Ő ért a foglalkozásához és nem csak 1-1 embernek játszik, hanem az egész násznépet kell szórakoztatnia. 
 
Amikor esküvőnket tervezzük és a lakodalmi részhez érünk, elgondolkodunk azon, hogy a násznépet zenekar vagy lemezlovas szórakoztassa. Meg kell fontolnunk azt is, hogy megbízzunk egy vőfélyt vagy ceremóniamestert a nagy napunk levezénylésével. Persze ha nem akarunk nagy feneket keríteni a dolognak, akkor elegendő lehet egy műsorvezető is a lakodalom helyszínén, ezt a feladatot pedig egy rátermett dj is eltudja végezni. Nos, ezt az utolsó mondatot nem szeretik a ceremónia mesterek és vőfélyek. Sőt sok egyéb esküvős szolgáltató mű felháborodást színlelve hirdeti minden fórumon, hogy az a dj, aki elvállal egy lakodalmat úgy, hogy műsort is vezet, az sarlatán, kókler, hozzá nem értő és ráadásul átveri a megrendelőt. Pedig van ilyen Dj, csak kevés. És még kevesebb aki jól is csinálja. 
Szüleink idejében ilyen gondja nem volt senkinek, mert akkor természetes volt hogy zenész vagy zenekar szórakoztatja a násznépet.
 
A mai fiatal párok többsége viszont már nem a zenekaros táncházakban, bálokon szocializálódott szórakozásilag, hanem diszkóba jártak és az ott játszott slágerekre mulattak. Az esküvői, lakodalmi szokások is változtak az elmúlt évtizedekben. A szokások változásában az új generáció életszemlélete, életvitele, saját szokásai és szórakozási formái nagymértékben közre játszottak. A nagy városokban és egyre inkább a vidéki lakodalmakban is teret hódít (lassan 20 éve) az új trend : az esküvős dj és a mobil dj szolgáltatás, ahol a felkészült lemezlovas profi hang- és fénytechnikával, válogatott, eredetiben megszólaló (jogtiszta) zenékkel esetlegesen jó szöveggel és konferálással szórakoztat. Aki volt már zenekaros lakodalomban, az tudja, hogy ugyanazon a férfi vagy női hangon szólal meg Elvis Persley, Fenyő Miklós vagy Csepregi Éva, esetleg Fábián Juli és Kis Grofo is. De mennyivel jobb eredetiben, a megszokott módon hallgatni ezeket a táncolható slágereket cd minőségben.
 
Természetesen vannak kiváló zenekarok mint pl. a Vegas Show Band (nem reklámozni akarom őket) akik fergeteges bulit csinálnak, csak tudjuk kifizetni a sokszor 7 számjegyű gázsijukat ... 
De ott tartottunk, hogy lakodalmi lemezlovas .. akivel lehet előre egyeztetni a stílusokat, bekérni előre néhány kedvenc zeneszámot, megbeszélni a hang és fény effekteket és még a műsorvezetést is.
 
Most joggal mondhatják, hogy ugyanezt a zenekarral is meg lehet tenni, de azért ugye ők nem tudnak mindent lejátszani, a legújabb slágereket, trendeket pedig végképp nem.
 
 
 
 
Ezek után nézzük miért lett divatos dolog Dj-t hívni egy zenész vagy többtagú zenekar helyett .......
 
• A zenekarok tapasztalatunk alapján egyben maximum 30-40 percet játszanak, azután hosszabb pihenőt tartanak.... A pihenő alatt a CD lejátszó dolgozik helyettük vagy pihen a násznép.... 
• A Dj nem pihen zenélés közben, ha kell több órán keresztül folyamatosan szórakoztat.... 
A zenekarok a saját feldolgozásukban, néhány hangszerrel, esetleg előre felvett midi alapokra játszanak és erre ráénekelnek vagy a dallamot klimpírozzák.... és nem minden zenész /énekes rendelkezik tökéletes angol kiejtéssel vagy intonációval. 
• A Dj akár több ezer zeneszámot is elvihet a lemezein, és azokat ön eredetiben, a megszokott módon hallgathatja..... 
• A zenekar tagjai többet fogyaszthatnak, többe kerülhetnek, alkalmanként kevesebb időt szórakoztathatnak 
• A Buliszerviznél dolgozó Dj-k nem isznak alkoholt és általában fogyókúráznak 
• A Dj műsorban általában több show elemet, játékot és látványt tudunk beiktatni, mint amit egy zenekar meg tud tenni. 
• A Dj műsorával emlékezetesebbé tudja tenni az estet mint a helyi sramli zenekar, de ha nem hiszi, járjon utána... 
• A Dj a lakodalomban ugyan nem helyettesítheti a vőfélyt , de a megrendelő külön kérésére a lakodalom helyszínén a ceremónia mester néhány feladatát bevállalhatja illetve elláthatja. (Ezt csak a profik vállalják be) Költséghatékony lakodalmaknál így ön pénzt takaríthat meg! ( 2in1) 
• A Dj műsor technikai kellékeivel lakodalmába varázsolhatunk egy komplett szórakozóhelyet / diszkót.... 
• A rátermett lemezlovas lehet egyben műsorvezető, játékmester, koordinátor és hangulatfelelős, és általában néhány zenei kívánságot is teljesít. Általában. 
• Nosztalgia zene, retro feeling is szerepelhet a műsorban, de ha látni is akarja amit hall, akkor videodiszkót rendezünk be akár a lakodalmi sátorba is ! 
• A zenei repertoárban csak táncolható slágerek szerepelnek az eredeti előadóktól ! Bulizós, latin (salsa, mambo stb), disco, retro, rock and roll, rock, (country, jazz, lounge, funky) műfajban rengeteg magyar slágerrel fűszerezve, az elmúlt 40 évből! És van mulatós része is a műsornak, ha kérik.
Ezeket a gondolatokat először 1999-ben fogalmaztam meg ... (akkor kérdezték meg tőlem először, hogy miért dolgozom dj-ként egy lakodalomban ... és rögtön hozzátették, hogy lakodalom csak zenekarral az igazi) ...persze azóta sok szolgáltató másolta a gondolataimat és magáénak mondja 
Nem érdemes tovább ragozni a dolgot, mindenki ízlése szerint döntse el, hogy lakodalmában a násznépet zenekar vagy dj szórakoztassa.
 
Egyet azonban jegyezzenek meg:
Ha már lakodalmat csinálunk, meghívunk 50-100 vagy több vendéget, akkor ne erőltessük rá a vendég seregre a saját zenei ízlésünket vagy elképzelésünket !
 
A vendégek nagy többsége mulatni, ünnepelni jön és igénye van a változatos zenei felhozatalra, ne szabjuk meg, hogy nem lehet mulatós vagy nem szólhat Zoltán Erika, esetleg egész este csak a funky stílus érvényesüljön... ahány vendég annyi szórakozási szokás, annyiféle zenei kívánalom stb. A megrendelő pedig hiába gondolja azt, hogy ismeri a vendégeit, nem tudhatja, hogy azon a napon, abban a közegben, abban a hangulatban, X liter elfogyasztott alkohollal felvértezve milyen zenére akar mulatni. ... ugyanis mindig a vendégek mulatási kedve határozza meg a zenei műsor alakulását, azt előre behatárolni nem szabad. Tessenek elhinni, a fenti sorok tartalmában több mint 300 lakodalom dj és műsorvezetői tapasztalatával nem sokban tévedhetek.
 
Én minden esetben megadom a módját, ha érdekli beszéljünk róla !
 
Köszönöm megtisztelő figyelmét.
 
Lénárd Zoltán 
kulturális rendezvényszervező 
lemezlovas-műsorvezető