• Dj szolgáltatás esküvőre, céges- és magán partyra

  • Lakodalmában műsorvezetés játékokkal, népszokásokkal, sláger partyval

  • Esküvői szertartás tervezése, hangosítása, prózai és zenei részek összeállítása, szertartásvezető biztosítása

  • Dekorácók, installációk tervezése, elkészítése

  • Szülinapi partyk gyerekeknek és felnőtteknek

  • Sláger és retro partyk napjaink slágereivel fűszerezve

  • Ha egy jó bulit akarsz, a Dj házhoz megy ....

ÜLTETÉSI RENDEK
Néhány tanács ültetéshez , érdemes odafigyelni rá .....

....amikor (zárt helyszínen vagy szabadban) a polgári esküvőn az ifjú párt összeadja az anyakönyv vezető,  az első sorokba ültessük a szülőket és nagyszülőket. Ha két részre osztott a "nézőtér" akkor jobb oldalon üljenek a leány hozzátartozói és bal oldalon foglaljanak helyet a fiú rokonai. Az utánuk következő sorokat az idősebb rokonokkal és a gyermekkel érkezőkkel töltsük meg.  Ha mi határozzuk meg a szertartás alatt is az ülésrendet, akkor érdemes a férj és feleség többi családtagját, barátait vegyesen ültetni egymás mellé a következő sorokba, alkalmat adva ezzel is az ismerkedésnek.

A templomi liturgián való ültetést bízzuk a felekezeti vagy egyházi szokásokat ismerő papra vagy lelkészre.
 
A lakodalomban ( ez az esküvői szertartást, a házasságkötést megünneplő eszem-iszom, dínom-dánom)  érdemes odafigyelni a tradicionális ültetési rendekre, nagyon jól használhatók.  
Ne bízzuk a véletlenre vendégeink elhelyezését a vacsorán. Tervezzük meg vendégeink ülésrendjét, az asztaloknál a vendégek helyét ültetőkártyákkal jelezzük. 
Nagyon fontos, hogy a lakodalmi helyszín bejáratához függesszünk ki egy nagyobb méretű, jól olvasható ültetési rendet is, így az érkezőknek nem kell keresgélni a helyüket. 
Kerek asztalos terítésnél számozzuk be az asztalokat és az asztalon jól látható helyen helyezzük el a számozást.  

Ha eddig elolvasta az okfejtésem, felmerül a kérdése : De kit és ki mellé ültessünk...?

Függetlenül attól, hogy a lakodalmi helyszínen asztalsoros vagy kerek asztalos ültetést lehet megvalósítani , a fő asztal helyének megválasztása nagyon fontos feladat.  Jól látható, jól megközelíthető központi helyen legyen, mert az ifjú pár ezen a díszhelyen ül a lakodalomban, mégpedig egy külön dekorációval jelzett díszhelyen a főasztal középső részén.   

A hagyomány szerint a vőlegény jobb oldalán ül a menyasszony, majd mellette  a vőlegény apja, a menyasszony anyja és végül egy tanú. 
A vőlegény másik oldalán pedig édesanyja ül, mellette a menyasszony apja a másik tanúval. Ültethetjük a házaspárokat egymás mellé is, ez esetben viszont arra figyeljünk, hogy a hölgyek és urak felváltva helyezkedjenek el az asztalnál. 
Amennyiben az esketési ceremóniában részt vevő papot / lelkészt is vendégül látjuk, akkor őt mindenképpen a fiatal párhoz és a fő asztalhoz közeli helyre ültessük. 

A fő asztalhoz illik párosan ültetni a vendégeket. Ha fent áll az a probléma, hogy páratlanul tudnánk helyet adni, akkor érdemes csak az ifjú párt ültetni a díszhelyre, esetleg még a két tanút melléjük.

Ezek után nézzük a  vendégek ültetését. A lakodalomban a vendégsereg nagyon sokrétű, rokonok és barátok  különböző korosztályokból, az ország különböző területeiről. 
Sokan ezen a  napon találkoznak először egymással. Fontos tehát, hogy mindenki megfelelő asztaltársasághoz kerüljön, és ott jól érezze magát. Ültethetjük a két családot vegyesen, így vacsora alatt lehetőség adódik a a családtagok ismerkedésre.  

Az "U alakú" asztalnál a fő asztalhoz közelebb eső helyeket a közeli hozzátartozók foglalják el, ezután jöhetnek a távolabbi rokonok, és a barátok. A körasztalos ültetésnél pedig a főasztalhoz legközelebb eső asztalnál ülhetnek a nagyszülők, közeli családtagok.

Az vendégek ültetésekor arra is figyelnünk kell, hogy egymással szembe kiket ültetünk.  
Ne feledkezzünk el a kísérő vagy pár nélkül érkező vendégeinkről sem, igyekezzünk olyan asztaltársasághoz ültetni őket, ahol könnyen találnak maguknak beszélgető és táncpartnert ! 
A fiatalokat, és táncos kedvű barátainkat célszerű a táncparketthez legközelebb eső asztalhoz ültetni.

Előfordulhat az is, hogy az egyik vendég  plusz kísérőt hoz magával, akire esetleg nem számítottunk. Tartsunk néhány helyet szabadon az asztal végében erre az esetre.

Esküvőnkön dolgozó szolgáltatókat (fotós, videós, lemezlovas, stb.) is illik megvendégelni, és egy asztalt fenntartani a részükre a vendégtérben. 


A fentieket a közismert hagyományok alapján lejegyezte :                   

 Lénárd Zoltán