• Dj szolgáltatás esküvőre, céges- és magán partyra

  • Lakodalmában műsorvezetés játékokkal, népszokásokkal, sláger partyval

  • Esküvői szertartás tervezése, hangosítása, prózai és zenei részek összeállítása, szertartásvezető biztosítása

  • Dekorácók, installációk tervezése, elkészítése

  • Szülinapi partyk gyerekeknek és felnőtteknek

  • Sláger és retro partyk napjaink slágereivel fűszerezve

  • Ha egy jó bulit akarsz, a Dj házhoz megy ....

ITINER ESKÜVŐHÖZ
A következő szövegrész nem rövid, azonban annál hasznosabb, főleg azoknak, akik kreatívak vagy költségvetésük szerény ... szánjon időt az elolvasására !


Kedves házasulandók, Hölgyem, Uram !


Ha Önök elhatározták, hogy házasságot kötnek a közeljövőben, engedjék meg, hogy néhány jó tanáccsal szolgáljak az előkészületekhez, a ceremóniához és a házasságkötést követő vacsorához, bulihoz, lakodalomhoz.
Szerencsére két egyforma esküvő nincs, de az előkészületek szinte minden esetben nagyon hasonlóak. A mai világban sajnos a pénztárcánk szabja meg lehetőségeinket, így vannak olyanok, akik választhatják a márkás és pazar ruhákat a nagyon drága vagy exclusive helyszíneket és a nagy létszámú vendégsereget és akadnak akik nem engedhetik meg maguknak ugyanezt.

Ön, aki ezt most olvassa, higgye el nekem, hogy egy meghitt szertartás, egy finom és nem feledhető vacsora, a jó hangulatú buli nem csak a pénztárcánkon múlik. Egy kis szervezés, odafigyelés, figyelmesség mások iránt nagyot dobhat a rendezvényen.

Még egyet ne feledjünk : Önök lesznek az ünnepeltek, mert egybekeltek, de egyben vendéglátók is, úgyhogy a vendégsereget ki is kell szolgálják étellel-itallal, jó hangulatú zenés műsorral, kedvességgel és mosollyal.

Az esküvőnk lehet :
- igazi vidéki lakodalom ( a szokások tájegységenként változnak)
- két tanúval és gyorsított eljárással letudott (mert jön a baba vagy kéri a bank a papírokat)
- a szülők által rendezett és finanszírozott
- szolid (általunk megálmodott)
- rongyrázós
- értelmiségi vagy álértelmiségi
-sznob vendégseregnek "majd én megmutatom" esküvő.

A fentiek tetszés szerint variálhatók.

Induljunk ki abból, hogy lehetőségünk van az általunk megálmodott " szerény vagy tehetős " esküvőt tervezgetni. Nézzük sorban, a szándék kialakulásától a szertartáson keresztül a lakodalmi vacsoráig mit is nem szabad elfelejtenünk, illetve milyen elemeket építhetünk be a rendezvénybe.
Amikor már úgy érezzük, hogy párunkkal szeretnénk összekötni az életünket és erről papírt is akarunk, mind a két fél szabad akaratából hajlandó magát alávetni a procedúrának, akkor érdemes elkezdeni tervezgetni.

Még ma is szokás a leánykérés. Lehet, hogy a fiatalabb korosztály fiainak ez ciki, de tegyük romantikussá, meghitté mert a lányok szeretik az ilyen apró figyelmességet. Szóval a szerelmes ifjú öltsön szép ruhát, vegyen virágot, apró ajándékot ( nem az árától lesz értékes !) és jelentkezzen be a lányos háznál, majd az adott időpontban pontosan jelenjen meg. A virágot a lányos mamának átadva az aperitif után ( ahány ház annyi szokás ) rátérhet jövetele céljára. Egyértelműen megfogalmazott mondandóját a mama vagy a papa szemébe nézve közölje, közben nem árt, ha megfogja kedvese kezét is.
A nyóckerben is vannak lánykérések a sarki kispiszkosban két sör mellett, de az mégsem az igazi. Ha tehetjük, adjuk meg a módját. Ezek után jöhet az eljegyzés.
Sokan ragaszkodnak hozzá és még többen feleslegesnek tartják, de a lányok nagyon szeretik, ha eljegyzik őket és viselheti az eljegyzési gyűrűt.( Divat az eljegyzést valamilyen nagyobb ünnep alkalmából megejteni, pl. Karácsony, Húsvét stb.)

Ha ezen túl vagyunk, üljünk le párunkkal, vagy üljön össze a két család és beszéljék meg, osszák el a teendőket a szertartással és a lakodalommal kapcsolatosan.
Az első amit el kell döntenünk, hogy csak polgári esküvőt akarunk vagy bevállaljuk az egyházi esküvőt is. Ha az egyházi esküvő mellett döntünk, akkor vegyük figyelembe, hogy melyik felekezethez tartozunk és melyik felekezet templomában, imaházában akarunk az Úr színe elé járulni.
Jelentkezzünk be a parókián és kérjük ki az eskető véleményét a szertartásról, bár az egyházi szertartások kötöttek. Ne mulasszuk el a jegyes oktatást sem. (Sok helyen ez kötelező)
KERESZTLEVELEKet be kell szerezni a templomi szertaráshoz valamint a hangszeres (orgona) és énekes kíséretről is gondoskodnunk kell !!!

Nézzük sorban, milyen teendők is szakadnak a nyakunkba, ha még mindig komolyan gondoljuk az esküvőt:

- Állapodjunk meg az esküvő időpontjában és helyszínében. Vegyük figyelembe a munkaszüneti napokat is - Döntsük el az esküvő jellegét ( hagyományos vagy valamilyen extravagáns dolgot akarunk.) Ennek megfelelően állapodjunk meg párunkkal, hogy milyen ruhát ( színe, formája, anyaga, hossza stb) szeretnénk viselni, tudjuk-e finanszírozni ennek költségeit. A döntés után haladéktalanul keressük fel szabónkat vagy a közeli esküvői ruhaszalont.
Hagyományos lakodalom esetében az ifjú asszony új ruháját ( amiben éjfél után jelenik meg) is kalkuláljuk bele a költségvetésbe. + kiegészítők !

- Válasszuk ki párunkkal közösen a gyűrűket és rendeljük meg.

- Kérjük fel a kiszemelt áldozatokat a tanuk és a koszorúslányok szerepére.

- Válasszuk ki a meghívókártya színét, formáját szövegét, alapanyagát ( ezt ma már katalógusokból megtehetjük) Csinálhatunk menü és ültető kártyát is.

- Állítsuk össze a vendéglistát, ügyelve arra, hogy kit hívunk meg csak a templomi szertartásra, a polgári esküvőre és kit látunk szívesen a lakodalomban is.

- Esküvői járműveket válasszuk ki és adott időpontra foglaljuk le. Ne feledkezzünk meg ezek díszítéséről sem.

- Amennyiben szükséges a messzebbről érkező vendégek elszállásolását is meg kell oldanunk. Ha ez családon belül nem kivitelezhető, keressük fel a célnak megfelelő panziókat, foglaljuk le előre a szobákat.

- Keressük ki a pénztárcánknak megfelelő nyomdát, kérjünk próbanyomatot. ( szokás a meghívókat személyesen átadni ha lehetőség van rá, az eseményt megelőzően legalább kettő hónappal)

- Válasszuk ki az ideális helyszínt a polgári szertartáshoz. Az ország bármely anyakönyvi hivatalában köthetünk házasságot. Vannak olyan helyek is, ahol az anyakönyvvezető a hivatalon kívül is megtartja a procedúrát. ( szabadtéri esküvői igényével keressen fel bennünket !) Ha mégsem megy külső helyszínre az anyakönyv vezető, akkor felkérhetünk egy szertartásvezetőt a ceremóniára.

- Ezek után jelentkezzünk be az anyakönyvvezetőnél, kérjünk tájékoztatást az esketés menetére. (Komplett szertartási forgatókönyvünkkel segítségére lehetünk !) Vegyük figyelembe, hogy az esküvő tervezett időpontja előtt harminc nappal kell a bejelentkezést megejteni.
A polgári szertartáson az anyakönyvvezető kérni fogja a házasulandók és a tanuk személyi igazolványát és lakcímkártyáját, külföldi résztvevő esetén az útlevelét vagy személyazonosságának igazolására alkalmas fényképes igazolványát.

*** A polgári szertartást is széppé tehetjük, ha nem törődünk bele az anyakönyvvezető által felajánlott "műsorba". Tervezzük meg ezt a szertartást is, legyen forgatókönyve, legyen hangosítása, legyenek zenei betétek esetleg hangszeres közreműködő vagy versmondó, válasszunk idézeteket és ezeket építsük bele a hivatalos mondanivalóba. Alkalom adtán forduljon hozzám bizalommal, sokféle kipróbált esküvői szertartáshoz való forgatókönyvem van ! ***

- Hátra van még a lakodalom helyszínének kiválasztása. Ez lehet valamely épületbeni zárt helyszín, vagy szabadtéren felállított nagyméretű sátor. Esetleg kastély, kúria, tanya, csárda, barlang, vagy egyéb extrém helyszín.

- Ha étteremben rendezzük, akkor járjunk el nagyon körültekintően az ételek kiválasztásánál, kérjünk többféle ajánlatot ételre, italra, árra. Ne felejtsük el a "próbavásárlást" az étteremben. Dönthetünk ültetett vacsoráról, ahol felszolgálják az ételt az asztalnál helyet foglaló vendégeknek és rendezhetünk állófogadás szerű svédasztalos étkeztetést is. Az utóbbi esetben különösebben nem kell foglalkoznunk a fel- és kiszolgálással, mindenki akkor eszik és iszik amikor kedve van.

- Ha party-szerviz (catering) céget bízunk meg a lakodalmi étkeztetéssel, és a fejünkben összeállt a menü és az italválaszték, akkor ne csak a neves nagy cégektől kérjünk be árajánlatot hanem a kisebb szolgáltatóktól is. Ha ugyanarra az összeállításra kérjük az ajánlatot nagy lehet az eltérés árban ! Ha tehetjük látogassunk a cégek következő rendezvényére és győződjünk meg a szolgáltatásuk minőségéről.

- Próbáljuk meg kideríteni, hogy a vacsora vendégeink között van-e cukorbeteg, vegetáriánus, tejérzékeny stb. Nekik készíttessünk külön terítéket, nagyon hálásak lesznek a figyelmességünkért.

- Ha sátras lakodalomban gondolkodunk és bérelnünk kell mindent, vegyük figyelembe, hogy a legideálisabb az a kerek asztal, amelynél 10 személy kényelmesen elfér. Ültetési szempontból is jó választás. A székek lehetnek magas vagy alacsony támlásak. A teríték lehet damaszt vagy más anyag. A székeket is be lehet vonni a terítékhez passzoló szövet borítással, székszoknyával, színes masnival. Legyen összhangban a helyszín díszítése a terítékkel legalább színben. Ha a sátrat nem kemény alapzatra (beton, aszfalt stb) állítjuk, akkor kérnünk kell úgynevezett borítást az aljára, máskülönben a székek asztalok lába belesüppedhet a talajba. A táncteret mindenképpen boríttassuk le szőnyeggel vagy padlóval. A sátrakat bérbeadók általában rendelkeznek ilyen eszközökkel.

- A helyszín kiválasztásánál legyünk figyelemmel arra, hogy a vendégsereg létszámának megfelelő nagyságú terem vagy sátor álljon rendelkezésre. A létszámhoz képest túl nagy terem nem ideális. Legyen gondunk a táncparkettra is ! Egy száz fős lakodalomnál a tánctér mérete ne legyen kisebb 25 négyzetméternél, de sokkal nagyobb sem.

- Nem beszéltünk még a díszítésről, csokrokról. Ha a virágosok, díszítő cégek meghallják, hogy esküvőről van szó, rögtön vastagon fog a ceruzájuk. Először érdeklődjünk a baráti körünkben, hátha van virágos, virágkötő vagy dekoros ismerőse valakinek, így esélyünk van egy barátibb ár kialkudására. Díszíthetünk bármivel. Papírral, lufival, festéssel, zöld növényekkel, virágokkal és különböző, a díszítésben felhasználható anyagokkal. Egy a lényeg: színben, anyagban és méretben harmonizáljanak a többi eszközzel, berendezési tárggyal esetleg a falak színével stb.

***Virágcsokor kell a menyasszony kezébe, kell egy "dobócsokor" amit eldob a menyasszony, kell egy csokros asztali dísz a lakodalom fő asztalához, kell egy-egy kis csokor a polgári szertartásnál a szülőköszöntéshez és adhatunk a koszorús lányok kezébe is. Ezenkívül egy lapos csokorral díszíthetjük az ifjú párt szállító gépkocsit is. Ne feledkezzünk meg a vőlegény és az örömapák hajtókájába is virágot tenni. A polgári szertartásnál az anyakönyvvezető asztalának díszítéséhez felhasználhatjuk az egyik későbbi asztali díszt, az esküvői gépkocsira készített virágkompozíció pedig lehet a fő asztal virágdísze is, így két nagy csokor árát megspóroltuk. Asztalonként egy-egy kisebb csokor, vagy egy-egy szálas virág lehet a díszítése a terítéknek is.

- Ha van elég időnk az esküvőig, nem árt 1-2 hónappal előtte kiválasztani majd megbeszélni (hölgyek esetében) fodrászunkkal az esküvői frizurát, kontyot, kiválasztani hozzá a díszítést vagy a kellékeket, majd a hajunkat rendbe rakatni, és kipróbálni az esküvői frizuránkat. Iratkozzunk be előre a későbbi időpontokra is ! Döntsünk a sminkről is.

- Válasszuk ki és kérjük fel azokat a személyeket, akik segíteni fognak az esküvő és a lakodalom alatt

- Döntsük el, hogy lemezlovast vagy zenekart szeretnénk a lakodalomba. Szükséges-e vőfély vagy van olyan személy a körünkben akire ezt a feladatot rá merjük bízni. ( A Buliszerviz lakodalmas Dj-je ezt is bevállalja J )

- Fotós, videós kiválasztása, műtermi képek készítése stb.

- Készítsük el a forgatókönyvet a lakodalomhoz percre pontosan. Úgy is lesz csúszás. Válasszuk ki azokat a lakodalmi elemeket, amiket be szeretnénk építeni a műsorba. (lásd lakodalmi játékok, szokások)

- Most már egészen közel az esküvő időpontja, nézzük mit nem szabad még elfelejtenünk:

6 héttel előbb a legény-, és leánybúcsúztató helyszínét, időpontját kiválasztani, a bulit leszervezni.
Házassági szerződést (ha készül), vagyonbecslést a közjegyzőhöz elvinni hitelesítésre

1hónappal előtte : Karikagyűrűket gravíroztatni, Kozmetikushoz menni, szomszédokat, barátokat formaságok nélkül (pl. telefonon) a legény-, illetve leánybúcsúra meghívni. Leellenőrizni, hogy a nászúthoz minden formaság el van-e intézve.. Esküvői vacsorához/ebédhez a szalvéták nyomtatását megrendelni

2 héttel előtte : Fodrásztól időpontot kérni - egy héttel esküvő előtt dauer vagy festés a menyasszonynak (ha szokott), hajvágás a vőlegénynek. Menyasszonyi tortát megrendelni, ülésrendet véglegesíteni

1 héttel előtte : Menyasszonyi ruhát az összes kiegészítővel felpróbálni , Vőlegény öltönyét felpróbálni - ha kell alakítani rajta . Esküvői cipőt otthon hordani, hogy kényelmesen bejáródjon, Manikűr, pedikűr, Az esküvő részleteit a lemezlovassal / vőféllyel megbeszélni, Menyasszonynak az esküvői sminket (és esetleg a frizurát is) kipróbálni .
Legény- és leánybúcsút előkészíteni, Templomi próba a koszorúslányokkal

1 -2 nappal előtte : Elhozni a menyasszonyi ruhát a szalonból, gyantázás, +1 szoli, Tartalék harisnya és papír zsebkendő a menyasszonynak!

2 héttel utána Köszönő-kártyákat küldeni a vendégeknek a részvételért és az ajándékokért, lehetőleg egy esküvői fotót mellékelve

Ha a fentieket túl macerásnak találja, bízzon meg egy esküvőszervezőt vagyonokért és élvezze más ötleteit. Vagy legyen kreatív és ötletei megvalósításában segítségére leszünk.