• Dj szolgáltatás esküvőre, céges- és magán partyra

  • Lakodalmában műsorvezetés játékokkal, népszokásokkal, sláger partyval

  • Esküvői szertartás tervezése, hangosítása, prózai és zenei részek összeállítása, szertartásvezető biztosítása

  • Dekorácók, installációk tervezése, elkészítése

  • Szülinapi partyk gyerekeknek és felnőtteknek

  • Sláger és retro partyk napjaink slágereivel fűszerezve

  • Ha egy jó bulit akarsz, a Dj házhoz megy ....

ESKÜVŐI SZOKÁSOK

Ebben a részben írok a vőfélyekről, bemutatok néhány, az esküvőhöz kapcsolódó  népszokást, babonákat, és néhány játékot.  Sok év alatt gyűjtöttem egy csokorba könyvekből és egyéb kiadványokból ... ezek közül olvashatsz itt néhányat.

Kis vőfély - Nagy vőfély

A könyvek már az 1300-as évektől említik a vőfélyt, sok helyen vőfi-nek nevezik. Hagyomány őrző és szórakoztató feladatuk volt, hangulatot csináltak, ha kellett mókamesterek voltak, verseltek, énekeltek, nászmenetet vezettek, kikértek, a lakodalom alatt szórakoztattak. Voltak akik a visszafogott vallásos vonalat követték, és voltak akik inkább a vulgárisabb dolgokkal operáltak .... Valamikor réges-rég két vőfély volt a lakodalomban. A kis vőfély, a fiatalabb, a lányos háznál szolgált, a fiús háznál az öreg vőfély vagy más néven nagy vőfély . Egy héttel a lakodalom előtt az volt a feladatuk, hogy a fiús és lányos háztól meghívják a vendégeket. Kaptak egy-egy listát ... azután a botukra rákötöttek egy szalagot, amin a leendő pár neve volt és az, hogy mikor házasodnak. Így mentek vendéget hívogatni. Aki elfogadta a meghívást, annak kötelessége volt egy kendőt rákötni a botra. Amikor ment a lakodalmas menet, akkor a 2 vőfély ment elől és magasra emelve mutogatták a botokat. A botok demonstrálták a fiús és a lányos ház gazdagságát, vagyis hány vendéget tudott meghívni, tehát a társadalmi ranglétrán milyen szerepet töltött be a család. Ez még a 1960-es években is divat volt az országban. Jancsó Miklós még dokumentum filmet is csinált a falusi lakodalmakról akkoriban, abban is említik a két vőfélyt. Manapság már nem kell vendégeket hívni a vőfélynek, ezért nincs is szükség belőlük kettőre ... de az az egy, aki dolgozik a lakodalomban se nem kicsi, se nem nagy, csak szimplán vőfély.


Májusfa: május elsejét megelőző estén állították a májusfákat a szerelmes ifjak. Ez titokban történt, úgy, hogy a kiszemelt leány kapujánál egy fát szúrtak le a földbe, s egy ruhát akasztottak rá. Ha másnap a leány abban a ruhában jelent meg, a fiú örülhetett. Ha nem, kikosarazták. Ez a szokás
falun még ma is él, városban már nem szokás.

Leánykérés: a vőlegény elmegy választottjának szüleihez, s megkéri a lány kezét. Ilyenkor általában a szülőknek ajándékkal is kedveskedik, a lány anyjának virágot, apjának pedig bort visz. Régen, ha nem tetszett a fiú a családnak, akkor kitették a szűrét.

Az eljegyzés, vagy kézfogó: általában valamelyik nagy ünnephez (pl. karácsony, húsvét) szokás kapcsolni. Ez a pár első közös ünnepe, s ilyenkor rajtuk kívül általában csak a szülők vannak jelen. Gyűrűt cserélnek, és kitűzik az esküvő napját.

Fillérek gyűjtése: a menyasszony az esküvői cipőjére filléreket gyűjt, ezzel bizonyítva takarékosságát, s reménykedik a házasság sikerességében.

Legénybúcsú: régen a legénybúcsú a gonosz szellemek elűzésére szolgált. Ilyenkor a vőlegény barátai edények összeütésével nagy zajt csaptak. Ma a vőlegény elbúcsúzik a legényélettől, s ehhez a barátok sok szerencsét kívánnak, konfettit, szalagokat szórnak, lufikat eresztenek el, egyszóval
buliznak.

Esküvői újság: emlékként készítik a barátok, rokonok. Első száma a menyasszony és a vőlegény házasságkötéséről, és annak előzményeiről szól, humoros formában. Általában fotókkal illusztrált, 8-10 oldalas lap, mely a házassági évfordulókon jelenik meg.
Tartalma:
a. hírek
b. apróhirdetés
c. időjárás-jelentés
d. ki kicsoda rovat
e. főzési és műszaki tanácsok

Merőkanáltánc: a legénybúcsún kanalakkal, lábasokkal, fedőkkel csapkodva körbe-körbe szaladtak az ifjú pár lakásában, s így űzték el a gonosz  szellemeket.  

A menyasszonyi kiegészítők babonája: talán ez a legismertebb a menyasszonyok körében. Az esküvő napján a menyasszonynak valami régit, valami újat, valami kölcsönvett dolgot, s valami kéket kell viselnie, hogy szerencsés legyen.  
Virágszórás: a termékenységet jelképezi. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék, és hogy bő gyermekáldás legyen.

Rizs, vagy gabona dobálás: ez a szokás Ázsiából származik, s szintén - akárcsak a virágszórás- a termékenységet jelképezi.

Sorfal: a templomból kifelé tartó házaspárnak a jelenlévők sorfala között  kell végigvonulnia, akik megpróbálják akadályozni. A házasság folyamán felmerülő akadályok közös erővel való legyőzését jelképezi.

Útelzárás: szintén a templom elhagyásakor történik. Az ifjú pár autóval elhagyná a környéket, s elindulna első közös útján, de ezt a rokon gyerekek megakadályozzák azzal, hogy szalagokat feszítenek ki, s csak akkor adnak szabad utat, ha cukorkát, vagy aprópénzt kapnak.

A menyasszony elrablása: Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít. Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre,
például betérnek egy kisvendéglőbe. Addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra - ha már jövendőbelijére nem tudott -, mert ha az is elveszik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia, ha megőrzi, akkor a rabló fizet.

A menyasszony cipőjének elrablása, elárverezése: a vendégek valamelyike az asztal alatt lopózva, egy váratlan pillanatban elcseni a menyasszony cipőjét. Ha ez sikerült, jöhet az árverés. Akárcsak a menyasszonytánc, ez is jó pénzgyűjtési lehetőség az ifjú pár számára. A tanúk felkínálják a cipőt,
s egy kalapot hordanak körbe. Minden vendég abba dobálja bele az előző árverező által felajánlott összeg, és az általa felajánlott összeg különbségét. Utolsóként a vőlegény árverez, hogy az asszony visszakaphassa a cipőjét, s megkaphassa a pénzzel teli kalapot is. Egy másik változata
szerint pedig a férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha abból pezsgőt iszik, vagy valamilyen más tréfának áldozatává válik.

A menyasszonyi csokor eldobása: a menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az lesz a következő, aki férjhez fog menni.

A harisnyakötő eldobása: Akárcsak a csokor eldobása, szintén a következő házasságkötést szimbolizálja, de ellentétben az előzőekkel, itt a fiúknak kell versengeniük a menyasszony intim ruhadarabjáért.

Koszorútánc: Az örömanya leveszi a fátylat lánya fejéről, s bevezeti egy lányok által alkotott kör közepére, akik kifeszítik a fátylat, s körben táncolnak. A menyasszony a fátylat annak a fejére teszi, akiről azt gondolja, hogy a leghamarabb fog férjhez menni.

Menyasszonytánc, vagy menyecsketánc: Éjfélkor az a szokás, hogy a  menyasszony leveszi a fehér ruhát, s piros menyecske ruhába öltözik.  Kendővel bekötik a fejét, s kötényt adnak rá, fakanalat tesznek a kezébe.  Egy férfi a vendégek közül egy fazekat, vagy lábost és egy fakanalat vesz a
kezébe, hangosan többször összeüti, s közben elkiáltja magát: "Eladó a  menyasszony!" Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak az ifjú asszonnyal, de  csak akkor, ha a fazékba pénzt dobnak. Amikor a férj megunja, hogy az  asszony kézről-kézre jár, ellopja a fazekat, odaszalad az asszonyhoz, ölbe
kapja, és kiszalad vele az ajtón.

A lakás feldúlása: a vendégek belopóznak az ifjú pár lakásába, szétdobálják az edényeket, szétdúlják az ágyat, s nagy rendetlenséget  csinálnak, hogy az ifjú pár ne feledkezzen meg a házasság nehézségeiről.  Ilyenkor legtöbbször arra kényszerülnek a fiatalok, hogy az éjszakát
szállodában töltsék.

Konzerves doboz: A nászutasok útnak indításakor a vendégek konzerves  dobozokat kötnek az autó hátuljára, hogy amikor elindulnak, az nagy zajt  csapjon. Többnyire még táblát is helyeznek az autóra: "Nászutasok!". Ezzel  szintén a gonosz szellemeket, valamint a szegénységet akarják elűzni.

A menyasszony átvitele a küszöbön: az első közös lakásba költözéskor az  újdonsült férj ölben viszi át a menyasszonyát a küszöbön. Ezzel becsapják a  gonosz szellemeket, hogy egy személy lépett be a lakásba. Másrészt pedig a  vőlegény megmutatja, milyen erős.

Só és kenyér: az új lakásban a beköltözéskor mindenképpen kell lennie sónak  és kenyérnek, hogy az élet során soha ne kelljen éheznie a házaspárnak.

A nászajándék: a meghívott vendégek általában az esküvő előtt, a  megérkezésükkor adják át az ajándékokat az ifjú párnak. A nászéjszaka után  általában a fiatalok is meglepik egymást gyűrűvel, lánccal...stb. Régen  földeket, várakat ajándékoztak.

Babonák :

-Az esküvő előtt a vőlegénynek tilos meglesnie párját, amikor a menyasszonyi ruháját felveszi.
-A férfiak között régen szokás volt rácsapni az asszonyra, nehogy  elfelejtse, hogy a férfi az Úr a háznál.
-A lagzin szokás volt cserépedényt a földhöz vágni, hogy az apró darabkák szerencsét hozzanak.
-Ha az ifjú pár valamelyik szülője az esküvőt már nem érhette meg, a menyasszonyi csokrot az esküvőt követő napon a sírra szokták helyezni. Az elhunyt így legalább lélekben jelen van.

Csokordobálás : a következő ifjú asszonyért
Esküvője után a menyasszony fordítson hátat a násznép még hajadon lányainak, és csokrát dobja közéjük. Aki elkapja, az megy leghamarabb férjhez a társaságból. A soron következő vőlegény sorsa is így dől el; csak ő az ara harisnyakötőjét kapja el, amelyet az ifjú férj hajít hátra.

Farönk : az akadályok leküzdéséért
A boldogság útján sokszor ütközünk akadályokba, ezeket könnyedén leküzdi majd a pár, ha az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomhoz vezető utat. A házasulandóknak egy rozsdás fűrésszel kell kettéfűrészelniük a fatörzset. Munkájuk sikere azt szimbolizálja, hogy együtt a későbbiekben is képesek lesznek túljutni sorsuk minden buktatóján.

Kisfiú az ölben : a név továbbviteléért
A lakodalmi vacsora alatt egy kisfiút szokás ültetni az ifjú asszony ölébe, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki továbbviszi a család nevét. A kínaiak mindezért a nászágyon forgatnak meg egy kisfiút.

Koszorúslányok : az ara védelméért
A koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladata, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik az arát el akarták rabolni. Egy másik változat szerint koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kaptak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek  és így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindegyikük egyenlő eséllyel indulhasson.

Küszöbön átemelés : a kísértetek kitessékeléséért
Az ifjú férj kapja karjaiba asszonykáját, amikor először lépik át házasként közös otthonuk küszöbét. A nemes tett jó célt is szolgál: ezáltal szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, amelyek leginkább a küszöb alatt szeretnek megbújni.

Porcelántörés : a gonosz szellemek elűzéséért
A hiedelem szerint a gonosz szellemeknek egyetlen gyenge pontja van: félnek minden zajtól. Európában a porcelántörés, az Egyesült Államokban a friss házasok autójának hátuljára erősített használt konzervdobozok által keltett zörej segítségével űzik el őket.

Rozmaring : a hűségért
A rozmaring virágnyelven a házasság egyik legfontosabb pillérét, a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik. A koszorúslányok is a rozmaring segítségével választhatják ki leendő hű jövendőbelijüket: jó pénzért almába szúrt rozmaringágakat árusítanak; s a vevők között akad horogra kedvesük is.

Rózsaszirom- és rizsszórás : a gyermekáldásért
Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal hintik tele, a ceremónia után az ifjú párra pedig rizst szórnak. Mindkét szokás a termékenységet jelképezi. A rizsszórás modern értelmezése: gazdagságot hoz a házaspárnak.
Főleg vidéken járja, hogy a kéményen fészket rakó, bő gyermekáldást szimbolizáló gólyát a háztetőre kitett babakocsival helyettesítik.


Valami régi, új, kék, kölcsönkapott : a boldog házasságért
Klasszikus angol szokás, hogy a menyasszonynak az esküvője napján, boldog házasságának zálogául, szerencsés viselnie magán valamilyen régi, új, kék és kölcsönkapott dolgot.

A régi a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja. Az új jelzi, hogy életében új fejezet kezdődött. A kék , legtöbb esetben harisnyakötő, a hűség színe. A kölcsönkapott dolog pedig a házasság két legfontosabb kötelékét jelképezi: a barátságot és a szerelmet. Ezekre az érzésekre ugyanis úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.
Partnerek